PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2019 – efekty
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2019 – efekty
- Społeczny Ruch Trzeźwości w Pierzchnicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 350 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Pierzchnica
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 16,443 ton żywności;
o 1050 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 350 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 14 uczestników
Prezes Społecznego Ruchu Trzeźwości w Pierzchnicy Marek Kułan