„Człowiek – najlepsza inwestycja”. Podsumowanie projektu systemowego pn. ,,Program aktywizacji społeczno-zawodowej bezrobotnych w gminie Pierzchnica”
,,Program aktywizacji społeczno-zawodowej bezrobotnych w gminie Pierzchnica” realizowany był od stycznia do sierpnia bieżącego roku. Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Priorytet VII - Promocja integracji społecznej, Działania 7.1. - Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji, Poddziałania 7.1.1. - Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.
W bieżącym roku udział w projekcie wzięło 10 osób, bezrobotnych, korzystających z pomocy społecznej. W ramach projektu uczestnicy ukończyli treningi umiejętności społecznych, warsztaty z doradcą zawodowym, warsztaty prowadzenia własnej działalności gospodarczej, a także kursy zawodowe, których profil był zgodny z planem rozwoju zawodowego opracowanego przez doradcę zawodowego podczas indywidualnych spotkań.
Gmina Pierzchnica na realizację projektu w 2015 r. pozyskała środki unijne w wysokości 67.285,20 zł, wkład własny gminy wyniósł 7.893,80 zł. Środki te pozwoliły na podjęcie szerszych działań w ramach kompleksowego wsparcia klientów ośrodka pomocy społecznej zagrożonych wykluczeniem społecznym. W ramach zadania „praca socjalna” kontynuowane było także zatrudnienie pracownika socjalnego, co stanowiło istotną rolę w upowszechnianiu pracy socjalnej na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Na realizację zadania „aktywna integracja”, w ramach którego uczestnicy otrzymali wsparcie w postaci szkoleń i kursów wydatkowano kwotę 23.920 zł.
Uczestnicy projektu biorący udział w projekcie zdobyli wiedzę i umiejętności, które pozwolą im sprawniej poruszać się po rynku pracy. Zostały także rozwinięte ich umiejętności społeczne, poznali swoje mocne strony oraz podnieśli wiarę we własne możliwości. Dzięki szkoleniom zawodowym uczestnicy projektu zdobyli również kwalifikacje zawodowe. Spotkanie podsumowujące projekt odbyło się 31 sierpnia 2015 r. w restauracji „Finezja”.
Kamila Jurek
koordynator projektu