Aktywni zawodowo i społecznie
Klub Integracji Społecznej
„Aktywni zawodowo i społecznie”
Poddziałanie 7.2.1 Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Projekt adresowany jest do osób w wieku 18-67 lat, bezrobotnych lub nieaktywnych zawodowo zagrożonych wykluczeniem społecznym, z co najmniej jednego powodu spośród wskazanych w art. 7 ust. Z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej, zamieszkujących gminy powiatu kieleckiego – Bieliny, Bodzentyn, Chmielnik, Daleszyce, Górno, Łagów, Łopuszno, Mniów, Piekoszów, Pierzchnica, Raków, Sitkówka-Nowiny, Strawczyn, oraz powiatu koneckiego - Fałków, Gowarczów, Radoszyce, Ruda Maleniecka, Słupia Konecka, Smyków, Stąporków.
Cel projektu – aktywizacja zawodowa i społeczna poprzez:
Ø zwiększenie dostępności pomocy poprzez stworzenie Klubu Integracji Społecznej w Bodzentynie,
Ø wzrost umiejętności w zakresie predyspozycji zawodowych, poprawa w zakresie poszukiwania, pracy,
Ø zwiększenie umiejętności radzenia sobie z problemami psychologicznymi, psychospołecznymi oraz nabycie umiejętności społecznych,
Ø podniesienie umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
Działania realizowane w ramach projektu:
1 Klub Integracji Społecznej w Bodzentynie, w którym będzie można uzyskać pomoc w poszukiwaniu pracy poprzez stały dostęp do prasy z ogłoszeniami z rynku pracy, możliwością przeglądania ofert pracy na stronach internetowych. Pracownik klubu będzie służył pomocą w kwestiach związanych z aktywizacją zawodowo-społeczną.
2 Poradnictwo zawodowe, mające na celu określenie predyspozycji zawodowych oraz umiejętności w zakresie poszukiwania pracy każdego uczestnika projektu. Zajęcia będą miały charakter indywidualnych spotkań z doradcą zawodowym.
3 Poradnictwo psychologiczne i psychospołeczne będzie dążyło do podniesienia wiary we własne możliwości oraz motywowało do aktywizacji zawodowej.
4 Warsztaty terapeutyczne podnoszące wiedzę z zakresu autoprezentacji, asertywności i radzenia sobie w sytuacjach stresowych oraz
5 Szkolenia zawodowe:
ü Sprzedawca (100h), zajęcia będą obejmowały zagadnienia związane ze sprzedażą, marketingiem w handlu, promocją, zachowaniami konsumenckimi, pracą przy komputerze oraz poznanie programów do fakturowania, obsługa kasy fiskalnej,
ü Robotnik gospodarczy (120h) podczas szkolenia uczestnik nabywa umiejętność przeprowadzenia drobnych prac remontowo-budowlanych, hydrauliczno-instalacyjnych, konserwatorskich,
ü Pomoc kuchenna (100h) nabycie wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia, podstaw wiedzy gastronomicznej, wyposażenia technicznego, zasad higieny i cateringu.
6 Staże zawodowe - dla 90 % uczestników najbardziej zmotywowanych i zaangażowanych
w projekcie zorganizowane będą 4-miesięczne staże zawodowe według preferencji zawodowych.
Dodatkowo w ramach projektu zapewniony będzie:
Ø zwrot kosztów dojazdu,
Ø stypendium szkoleniowe,
Ø płatny czteromiesięczny staż u pracodawcy według preferencji zawodowych,
Ø wyżywienie,
Ø materiały szkoleniowe i dydaktyczne,
Ø zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
Udział w projekcie jest bezpłatny!
Biuro projektu w Kielce:
ul. Sandomierska 89,
25-318 Kielce
Tel. 509-897-754,
41 341-53-25